COROOS neemt deel in het OPZuid project als partner in de ontwikkeling van plantaardige visvervangers

Opzuid EFRO 2021-2027
Europees programma voor ontwikkeling van plantaardige visproducten

"Onze oceanen zitten ernstig in de problemen; plastic soep, industriële vervuiling, overbevissing en de opwarming van “Moeder Oceaan”.  Dit heeft nu al desastreuze effecten op de visbestanden wereldwijd. Wij geloven dat we een gezondere oceaan voor de volgende generaties kunnen nalaten door lekkere en voedzame alternatieven voor vis aan te bieden."
Thijs Wullems, oprichter van Monkeys by the Sea

Samen met andere ondernemers heeft COROOS zich verenigd in het OPZuid project waarmee de groep streeft naar de ontwikkeling van volwaardige alternatieven voor vis en zeevruchten voor toepassing in de industrie, horeca en consumentenmarkt.

Om de impact van voedingsconsumptie op de wereld te beperken worden plantaardige alternatieven voor dierlijke producten steeds populairder. Er zijn vele soorten plantaardige vleesvervangers beschikbaar, maar voor visvervangers is dit nog niet het geval. Beschikbare visvervangers worden (nog) niet gezien als volwaardig alternatief voor visproducten.

Het initiatief voor dit project werd opgestart door startup Monkeys by the Sea, De projectpartners die zijn toegetreden vullen elkaar goed aan. MEATLESS is bijvoorbeeld gespecialiseerd in nieuwe eiwittexturaten. Projectpartner COROOS brengt kennis over milde conservering in, zodat producten goed houdbaar zijn en hun voedingswaarde behouden, zowel in gekoelde als geconserveerde vorm. Partner ENOUGH heeft daarnaast een nieuw ingrediënt ontwikkeld, de zogenaamde myco proteïne, een fermentatie-eiwit wat gebrouwen wordt in een gloednieuwe fabriek.

Binnen dit project wordt het productieproces van dit eiwitrijke halffabricaat op grote schaal doorontwikkeld en gedemonstreerd. COROOS is één van de partners die de volwaardige plantaardige visvervangers ontwikkeld met dit nieuwe halffabricaat.

Vanuit economisch perspectief blijft de vraag naar plantaardige visvervangers achter ten opzichte van vleesvervangers. Terwijl de potentiële markt van visvervangers voor Nederland wordt geschat op €180 miljoen, is de huidige marktomvang slechts € 1 miljoen. Groei wordt pas mogelijk bij uitstekende intrinsieke kwaliteit, vervangingspotentieel en consumentenacceptatie en de doelstelling is om de ontwikkelde visvervangers tegen een lagere prijs te kunnen verkopen dan de dierlijke tegenhangers, zodat een bijdrage wordt geleverd aan innovatieve oplossingen op vijf grote maatschappelijke transities die in Zuid-Nederland én mondiaal spelen en marktpartijen in staat stellen (inter)nationale marktkansen te benutten.
De vijf transities – energie, klimaat, grondstoffen, landbouw & voeding en gezondheid – sluiten aan op de Green Deal en Europees en nationaal innovatiebeleid.

Meer informatie over dit project:      
https://www.stimulus.nl/opzuid-2021-2027/avada_portfolio/plant-based-seafood/

https://www.stimulus.nl/opzuid-2021-2027/2023/12/18/europees-geld-voor-ontwikkeling-plantaardige-visproducten/

Het project wordt gesubsidieerd door de Europese unie en de Provincie Zeeland.


Nieuws

Rode Kidneybonen van Nederlandse bodem

Rode Kidneybonen van Nederlandse bodem

In samenwerking met partners CZAV en Casibeans wordt dit jaar voor COROOS ruim 100 hectare met Rode Kidneybonen ingezaaid. Door deze samenwerking neemt COROOS een heel groot deel van de Nederlandse teelt voor haar rekening en zorgt daarmee voor een flinke stap voorwaarts in de groei van het aanbod van de Nederlandse Rode Kidneybonen voor de consument.

COROOS on PLMA 2024 with plant-based product solutions

COROOS on PLMA 2024 with plant-based product solutions

COROOS attends PLMA 2024 with mild pasteurised plant-based ingrediënts and product solutions!

Bananenpuree van afgekeurde biologische bananen

Bananenpuree van afgekeurde biologische bananen

The Banana Factory opende begin 2023 binnen de muren van COROOS haar deuren om anders afgekeurde bananen, te redden van onnodige vernietiging door hier bananenpuree van te maken. Naast reguliere bananenpuree, maakt het innovatieve bedrijf in samenwerking met Coroos nu ook biologisch gecertificeerde bananenpuree zodat ook bio producenten kunnen werken met "no-waste" bananenpuree.

COROOS op de FI Europe 2023

COROOS op de FI Europe 2023

Dit jaar presenteert COROOS haar Food-Industry mogelijkheden op de Food Ingredients fair FI Europe in Frankfurt.

COROOS op de Contacta

COROOS op de Contacta

Op 7 en 8 november stonden wij op het Werken in Zeeland plein tijdens de Contacta Netwerkbeurs.

COROOS investeert in peulvruchten van Nederlandse bodem

COROOS investeert in peulvruchten van Nederlandse bodem

COROOS is ingestapt in de Bean Deal en zet zich in om fors meer peulvruchten van Nederlandse bodem te gaan telen en verwerken.

Mark Schreuders Chief Commercial Officer voor COROOS!

Mark Schreuders Chief Commercial Officer voor COROOS!

Per 1-6-2023 is Mark Schreuders verantwoordelijk voor alle commerciële afdelingen van COROOS

Podcast innovatie in food

Podcast innovatie in food

Mooie podcast van Innovatie in Food "Van de last van warmte, maken wij een lust."

Geef ons je uitdaging

Kies een van de bovenstaande opties